Yatay Geçişler

Bahçeşehir Üniversitesi/Kurumlararası Yatay Geçiş

1-Tüm başvurular web sitemiz üzerinden online (https://predator.bahcesehir.edu.tr/ogrenciler/yataygecisbasvuru)
olarak alınacaktır. Şahsen, posta, e-posta ve ya faks ile başvuru alınmayacaktır.
2-Başvuru formu eksiksiz olarak doldurulmalı, yüklenmesi gereken tüm evraklar eklenmelidir.
3-Başvuruda beyan edilen, eklenen evraklarda yanlış beyan veya hatalı belge söz konusu olduğu takdirde başvuru değerlendirmeye alınmayacaktır.
4-Verdiğiniz bilgilerin doğru ve tam olduğundan emin olmalısınız. Online başvuru formuna ek olarak yüklediğiniz belgelerin yanlış, eksik veya gerçeğe aykırılığının tespit edilmesi durumunda başvurunuz kabul, kayıdınız gerçekleşmiş dahi olsa, Bahçeşehir Üniversitesi mezvuatı gereği geçersiz sayılacak ve kaydınız iptal edilecektir.
Önlisans Genel Not Ortalaması ile Kurumlararası Yatay Geçiş Başvurusu için Yüklenmesi gereken Evraklar
1- Öğrenci Belgesi
2- Transkript
3- Ders İçerikleri
4- Disiplin Sicil Belgesi
5- ÖSYM Sonuç Belgesi
6- LYS/YGS Puan Belgesi
7- Kimlik Fotokopisi
8- Lise Diploması Fotokopisi
Önlisans Kontenjan Listesi için tıklayınız.
Değerlendirme Takvimi için tıklayınız.
Başvuru için tıklayınız.
1- Yatay geçişler, aynı düzeydeki (eşdeğer) yükseköğretim programları arasında ön lisans programlarından ön lisans programlarına) yapılır.
2- Önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyıllarına yatay geçiş yapılamaz.
3- Kurumlar arası yatay geçişte Bahçeşehir Üniversitesi ile aynı düzeydeki eşdeğer (İsimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az yüzde sekseni aynı olduğu tespit edilen diploma programlarını) diploma programları olan yükseköğretim kurumları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır.
4- a)Öğrencinin genel not ortalamasının en az 2.29/4.00 (100’lük not sisteminde en az 60/100) olması gerekir. İstenilen not ortalamasını sağlamakla birlikte, başarısız dersi / dersleri olan öğrenciler de yatay geçiş için başvurabilirler.
b)Yukarıda (a) bendinde belirtilen başarı şartını sağlayamayan, ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği programın taban puanına eşit veya yüksek olan adaylarda yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları sadece bu maddenin (a) bendine göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.
5- Yatay geçiş müracaatında bulunan öğrencinin bulunduğu öğretim kurumunda halen kayıtlı veya izinli (öğrenci statüsünde) olması zorunludur.
6- Açık ve uzaktan öğretimden başvuru yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının en az 3.15/4.00 (100’lük sistemi kullanan programlar için en az 80/100) veya üzeri olması ya da kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği programın o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
7- İkinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapabilirler.
8- Yurt dışından yapılan başvurularda, öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü Yükseköğretim Kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınırlığının olması gerekir.Yurt dışında öğrenim görülen kurumun tanınıp tanınmadığına ilişkin http://www.yok.gov.tr internet adresinden veya Denklik Bilgi Edinme, YÖK Başkanlığı Bilkent/ Ankara adresinden bilgi almaları gerekmektedir.
9- YGS/LYS sonuçlarına göre takip eden yıl için de Yurtdışında öğrenime başlayan ve YÖK tarafından tanınırlılığı olan yükseköğretim programlarından Üniversitemize yatay geçiş yapmak isteyen adayların ÖSYS sonucu veya aşağıda belirtilen muadil sayılan belgeler istenmektedir. Bu adayların yurtdışında öğrenime başladıkları yılda ÖSYS’ye girmiş olmaları, ön lisans programları için YGS’de ilgili puan türünde 140 veya daha fazla almaları gerekmektedir.
• SAT1 (Minimum 1000 puan)
• ACT (Minimum 21 puan)
• Abitur (Minimum 4 puan)
• Fransız Bakaloryası (Diploma notu en az 12)
• GCE A Level Sertifikası (Minimum 2 ders)
• Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB-en az 28)
• Avusturya Matura Diploması ( Matura Reifezeugnis-en çok 2)
• İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita-en az 70)

10- ÖSYS kılavuzunda başarı sırası uygulanan programlarda kurumlar arası yatay geçişlerde ÖSYS puanındaki başarı sırası esas alınır.
11- Kurumlar arası yatay geçiş yolu ile kayıt yaptıran öğrenci, sonra ki akademik yıllarda kurum içi yatay geçiş için başvuru yapamaz.

DEĞERLENDİRME

Değerlendirmelerde, merkezi yerleştirme sınav puanı, genel not ortalaması ile varsa bölüme özgü koşullar göz önüne alınarak, bölümlerin/programların önerileri ve fakülte/meslek yüksekokulu yönetim kurulu kararı doğrultusunda yapılır. Dörtlü veya yüzlü sisteme göre elde edilen başarı notlarının birbirine dönüştürülmesinde, Yükseköğretim Yürütme Kurulu tarafından belirlenen dönüştürme tabloları kullanılır. Başvuru koşullarını sağlayan adayların başvuruları ilgili programın yatay geçiş komisyonlarınca değerlendirilir, inceleme sonuçları ilgili Yönetim Kurullarına sunulur. Kabul ve ret kararları ilgili Yönetim Kurulu tarafından alınır. Adayların asıl ve yedek kontenjan dahilinde kabul işlemleri yapılır.

YERLEŞTİRME KURALLARI

1. Yerleştirme işlemleri ilgili birimlerin yönetim kurulu kararıyla yapılır.
2. Belirlenen kontenjan dahilinde yatay geçiş hakkı kazananlar www.bahcesehir.edu.tr internet adresinde asıl ve yedek liste olarak ilan edilir.
3. Asıl adayların belirlenen süre içinde kayıt için başvurmamaları halinde www.bahcesehir.edu.tr internet sayfasında ve yatay geçiş başvurusu yapılan yükseköğretim programında ilandaki sıraya göre yedekler duyuru yoluyla çağırılır

Konular