Yatay Geçişler

Yatay Geçiş Yönetmeliği Değişti



KÜLTÜR TEMEL LİSELERİ EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜR YARDIMCISI SALİM ÜNSAL LYS HAKKINDA ÖĞRENCİLERE ÖNEMLİ UYARILARDA BULUNDU.

“Hangi sınava gireceği konusunda kafası karışık olan ve henüz meslek kararını vermemiş olan öğrenciler tüm sınavlara girsin...”

YGS sonuçlarının açıklanmasından sonra LYS başvuruları 8 Nisan’da başladı ve 21 Nisan’da da sona erecek. Başvuru yapılmadan önce adayların hangi programlarda okumak istediklerine karar vermeleri ve bu programların hangi puan türlerinde öğrenci kabul ettiğini bilmeleri gerekiyor. Bir adayın 5 LYS’den hangilerine başvuruda bulunacağını bu kriter belirliyor.

LYS’lere başvuru için adayların YGS’nin 6 puan türünün herhangi birinden 180 barajını geçmiş olması gerekiyor. YGS’de herhangi bir puan türünde barajı geçmek tüm LYS’lere başvuru ve katılım hakkını sağlıyor. Hangi sınava gireceği konusunda kafası karışık olanların ve henüz meslek kararını vermemiş olanların tüm sınavlara girmesini öneriyoruz.

“Yatay Geçiş yönetmeliği değişti. Gözardı edilmesin...”

YÖK tarafından bu yıl Yatay Geçiş yönetmeliği değiştirildi. Bu değişiklik daha fazla sayıda sınava girmeye teşvik eder cinsten. Meslek seçimi konusunda henüz netleşmemiş ve belki yanlış tercihlerle bir bölüme yerleşen öğrencilerin ömür boyu bu hatalı kararın esiri olmamaları için yapılmış bir değişiklik bu. Üniversitenin herhangi bir sınıfındayken başka bir yeteneğinizin farkına varıp bölüm değiştirebiliyor adaylar. Bu geçişi de adayların bu yıl gireceği sınavlar ve hesaplanacak puanları belirliyor. Yeniden bir YGS ve LYS stresi yaşamadan bölüm değiştiriliyor

Tercih döneminde seçenek zenginliğini değerlendirme şansını kaçırmamak için de çok sayıda LYS’ye girmek oldukça yararlı. Yeni açılacak programları, puan türlerinde oluşabilecek değişikleri de göz önünde tutarak tüm sınavlara girmek adaylar açısından büyük avantaj sağlayacak.

Adaylar başvurularını bireysel internet yoluyla ya da başvuru merkezi aracılığıyla yapabiliyorlar. Başvuru girişlerini tamamlayan her aday gireceği her sınav için bankaya ayrı ayrı 30 TL sınav ücretini de yatırması gerekiyor. Ücreti yatırılmayan sınava yapılan başvuru kabul edilmiyor. Başvuru ücretleri doğrudan banka aracılığı ile yapılabileceği gibi internet bankacılığından da yararlanılabiliyor. Başvurunun sonlandırılması için son gün 21 Nisan ve ücretlerin yatırılması için son gün ise 22 Nisan. Adayların tüm işlemler sonrasında ÖSYM’nin (https://ais.osym.gov.tr) İnternet adresini kontrol edip başvuru bilgilerinin bir çıktısını mutlaka almasını tavsiye ediyoruz.

LYS’lere katılım hakkı elde etmesine rağmen geçtiğimiz yıllarda çoğu adayın bu hakkını kullanmadıklarını gözlemledik. Örneğin geçen yıl 1 Miyon 400 bin aday 180 barajını geçmesine rağmen 946 bin aday LYS’lere başvuruda bulundu. Öte yandan LYS’ye başvuran her aday LYS’nin 5 sınavına birden katılmayabiliyor. Hakeza geçen yıl 946 bin adayın 744 bini LYS-1’e, 388 Bini LYS-2’ye, 751 bini LYS-3’e, 432 bini LYS-4’e ve 70 bini ise LYS-5’e başvuru yaptı.

2015 yılında barajı geçen aday sayısında bir önceki yıla göre 53 bin gerileme oldu ve bu hakkı kazanan aday sayısı 1.369.147 olarak gerçekleşti. Bu nedenle bu yıl başvuruların geçen yıla oranla artmayacağı bekleniyor.

Konular