Yatay Geçişler

Gazi Üniversitesi Kurumlar Arası Yatay Geçiş

Yönetmelik çerçevesinde ve söz konusu yönetmeliğin 7/2 maddesi (Yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde kullanılacak olan kriterler ve yatay geçiş için gereken asgari koşullar, üniversite senatolarınca belirlenir ) gereğince, Gazi Üniversitesi’ne kurumlar arası yatay geçiş başvurusunda bulunacak öğrencilerin aşağıda belirtilen kriterleri ve asgari koşulları sağlaması gerekmektedir.

1. Yükseköğretim Kurulu’nca denkliği tanınan ve eşdeğer yükseköğretim kurumları arasında yatay geçiş yapılır.

2. Fakülte-Yüksekokul arasında program ismi aynı olsa dahi yatay geçiş yapılamaz.

3. Öğrencinin başvuru sırasında eşdeğer bir yükseköğrenim kurumunda kayıtlı veya izinli (öğrenci statüsünde) olması zorunludur.

4. Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda, bitirmiş olduğu dönemlere ait not dökümünde başarısız dersin ve üniversite yönetmeliğine göre koşullu geçer ders notunun bulunmaması gerekir ( DD veya DC gibi).

5. Tamamen ya da kısmi İngilizce (% 30) eğitim yapan programlara, tamamen ya da kısmi İngilizce (% 30) öğretim veren programlarda öğrenim gören öğrenciler başvurabilir. (Bu programlara başvuracak öğrenciler Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılacak sınavdan başarılı olmak ya da Yabancı Diller Yüksekokulu’nun belirleyeceği ulusal veya uluslararası yabancı dil sınav/sınavlarından belirlenen puanları almış olmak zorundadırlar.) Ayrıca M.T.O.K. programlarına, sadece M.T.O.K. programlarında öğrenim görenler ve intibak programını başarmış olanlar başvurabilirler. Başvurulan program ile öğrenim görülen programın aynı olması gerekmektedir.

6. Öğrencinin genel not ortalamasının dörtlük sistemde en az 3.50/4.00 (sadece yüzlük sistemi kullanan programlar için en az 88.33/100) olması zorunludur. Dörtlük/yüzlük sistem (4.00/100) dönüşümlerinde kurumlar arasında birlikteliği sağlamak amacıyla Yükseköğretim Kurulu dönüşüm tablosu esas alınacaktır.

7. Başvurular sadece öğrencinin öğrenim gördüğü kurumda kayıtlı olduğu sınıf/dönemi takip eden sınıf/döneme yapılabilir.

8. Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programa kaydolduğu ÖSYS merkezi yerleştirme puanı, yatay geçiş yapmak istediği programın öğrencinin kaydolduğu yıldaki ÖSYS taban puanından en fazla 3.00 tam puan eksiği olmalıdır. Uzaktan eğitim ve sınavsız geçiş yapılan programlarda ÖSS puanı dikkate alınmayacaktır. Özel yetenek sınavı ile öğrenci alınan programlarda o yıl Üniversitece ilan edilen YGS puanları dikkate alınacaktır.

9. Kayıtlı olduğu programa YÖS (Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı), DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile yerleştirilen öğrenciler ve daha önce yatay geçiş yapmış öğrencilerin başvuruları dikkate alınmayacaktır.

10. Öğrencinin disiplin cezası almamış olması gerekmektedir.

11. Yatay geçiş başvurularının Öğrenci İşleri Dairesi Başkanlığı’na şahsen yapılması gerekmektedir. Posta, faks vb. ile gönderilen başvurular değerlendirmeye alınmayacaktır.

12. Ostim MYO altı (6) yarıyıl eğitim verdiğinden ilgili bölümlere altı (6) yarıyıl eğitim yapan MYO’ndan geçiş yapılır.