Yatay Geçişler

Yeditepe Üniversitesi Merkezi Yerleştirme Puanı ile Yatay Geçiş Temel İlke ve Kuralları

Genel Kurallar
- Merkezi Yerleştirme Puanlarına Göre Yatay Geçiş, yükseköğretim kurumlarının merkezi yerleştirme puanına göre öğrenci alan lisans programları arasında yılda bir kez yalnız güz dönemlerinde yapılır.
- Merkezi Yerleştirme Puanlarına Göre Yatay Geçiş başvurularında, öğrencinin merkezi sınava girip yerleştirildiği programa kayıt olduğu yıl itibarıyla, geçmek istediği lisans programı için geçerli olan
puan türünde aldığı yerleştirme puanının, Yeditepe Üniversitesinin yatay geçiş yapılmak istenen lisans programının en düşük puanına eşit ya da yüksek olması şartı aranır.
- Merkezi Yerleştirme Puanlarına Göre Yatay Geçiş, 2014-2015 eğitim-öğretim döneminden önce yükseköğretim kurumlarında kayıtlı olmak koşuluyla, lisans programlarının hazırlık sınıfı ve son sınıf dahil ara sınıflara yapılabilir.
- Yukarıda 2. maddede sözü edilen koşulu karşılayan aday sayısının, başvurunun yapıldığı yılın Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzunda yer alan ilgili programın toplam kontenjanının %30’unu geçmemesi halinde, tümünün kayıtları yapılır. Herhangi bir programın Merkezi Yerleştirme Puanlarına Göre Yatay Geçiş kontenjanı, her bir sınıf için ilgili yılın ÖSYS kılavuzunda yer alan toplam kontenjanı üzerinden belirlenir. Aday sayısının kontenjandan fazla olması durumunda, ÖSYS
yerleştirme puanı en yüksek adaydan başlamak üzere kontenjan kadar adayın kaydı gerçekleştirilir.
- Merkezi Yerleştirme Puanlarına Göre Yatay Geçiş hakkından bir defaya mahsus yararlanılabilir. Ancak, bu yolla yatay geçiş yapanların, daha sonraki dönemlerde, ÖSYM tarafından yerleştirildiği programa dönme hakkı mevcuttur.

Öğretim Süresi
- Yatay geçiş öncesinde yabancı dil hazırlık sınıfı dışında geçirilen süre öğretim süresine dahildir. Bu bağlamda, öğretim süresi dört yıl olan herhangi bir lisans programından başka bir dört yıllık lisans programına geçiş yapan öğrencinin iki programda geçirdiği toplam öğretim süresi yedi yılı aşamaz. Bu süreler, öğretim süresi beş yıl ve altı yıl olan programlar için ise dokuz yılı aşmayacak şekilde belirlenmiştir.

Başvuru Koşulları
- Başvurular, Yeditepe Üniversitesi Merkezi Yerleştirme Puanlarına Göre Yatay Geçiş Başvuru Formuyla Öğrenci İşleri Müdürlüğüne yapılır.
- Başvuruların değerlendirilmesinde, genel not ortalaması vb. koşullara bakılmaksızın sadece, yukarıda 2. maddede sözü edilen merkezi yerleştirme puanı dikkate alınır.
- ÖSYS Klavuzunda programa kayıt için aranan özel koşulların bulunması durumunda bu koşulların sağlanması gerekir.
- Gelinen yükseköğretim kurumunda kayıtlı bulunulan son dönemin bitiminden itibaren iki yarıyıldan fazla süre geçmiş olanlar ile bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezasıyla çıkarılmış olanların yatay geçiş başvuruları kabul edilmez.
- Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmaya engel değildir.

Özel Durumlar
- Meslek Yüksekokulları ile Açıköğretim Önlisans Programları Mezunlarının Lisans Öğrenimine Dikey Geçiş Sınavı (DGS) sonuçlarına göre yerleştirildiği programdan yatay geçiş yapmak isteyen adayların DGS puanları dikkate alınır.
- Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programları arasında merkezi sistem puanlarına göre yatay geçiş yapılması söz konusu değildir.
- Yatay geçiş yapılmak istenen Yeditepe Üniversitesi lisans programının, adayın yerleştirildiği yıl ÖSYS kılavuzunda yer almaması halinde yatay geçiş yapılamaz.
- Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin başvurduğu lisans programının, başvuru yapılan yılın ÖSYS kılavuzunda yer almaması durumunda, öğrencinin merkezi sistemle yerleştirildiği yılın ÖSYS kılavuzundaki toplam kontenjanı dikkate alınır.
- Ara sınıflara yatay geçiş başvurularında, adayların intibakları ilgili fakültelerin kurulları tarafından yapılır.

Yabancı Dil Bilgisi
- Öğretim dili Türkçe olan bir programa kayıtlı olanlar ile Yeditepe Üniversitesinin hazırlık sınıfına veya ilgili programın birinci sınıfının ilk dönemine yatay geçiş yapacak olan adayların yukarıda belirtilen
koşulların yanı sıra yabancı dil bilgilerinin yeterliğine de bakılacaktır. İngilizce yeterliği için adayların,
• üniversitenin eşdeğerliğini kabul ettiği TOEFL (computer based total 213; paper based total 550,
ınternet based total 79) ve IELTS (reading en az 6 olmak koşuluyla total 6,5) sınavlarından başarılı olmaları (Bu belgeler, alındıkları tarihten itibaren 2 yıl için geçerlidir.) veya
• uluslararası nitelikte bir İngilizce sınav sonucu sunmayanların, Yeditepe Üniversitesi İngilizce Hazırlık Bölümü tarafından 27 Ağustos 2014 tarihinde düzenlenen İngilizce Yeterlik Sınavına girip başarılı olmaları
gerekmektedir.
Yukarıdaki koşulları sağlayamayan hazırlık sınıfına veya ilgili programın birinci sınıfına yatay geçiş yapacak olan adayların programa başlayabilmeleri için İngilizce Hazırlık Programına devam etmeleri
zorunludur.
Öğretim dili Almanca, Fransızca ve İtalyanca olan programlar için yukarıda sayılan koşullar, ilgili dillerin her biri için ayrıca belirlenir.

Değerlendirme İşlemleri
- Başvuru dosyaları, Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından ilgili Fakülte Dekanlıklarına gönderilir. Fakülte Yönetim Kurulları tarafından oluşturulan komisyonlar, başvuruları, adayların merkezi yerleştirme sınavı sonuçları ve yukarıda sayılan diğer ölçütleri dikkate alarak sonuçlandırır ve Öğrenci İşleri Müdürlüğüne bildirir.

Sonuçların Bildirilmesi
- Merkezi Yerleştirme Puanına Göre Yatay Geçiş değerlendirme sonuçları, üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.