Yatay Geçişler

Yeditepe Üniversitesi Kurumlar Arası Yatay Geçiş Temel İlke ve Kuralları

Genel Kurallar
- Kurumlararası yatay geçiş, yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki (isimleri aynı olan veya ilgili yönetim kurulları tarafından içeriklerinin en az %80’i aynı olduğu tespit edilen) eşdeğer lisans programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır.
- Lisans programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçiş yapılamaz.
- Yurtdışı üniversitelerden yapılan başvurularda öğrencinin yurtdışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın lisans diploması vermeye yetkili bir kurum olarak Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınması ve kayıtlı olduğu diploma programının, yatay geçiş için başvurduğu lisans programına eşdeğerliğinin ilgili üniversite tarafından kabul edilmesi şartı aranır.

Öğretim Süresi
- Yatay geçiş öncesinde yabancı dil hazırlık sınıfı dışında geçirilen süre öğretim süresine dahildir. Bu bağlamda, öğretim süresi dört yıl olan herhangi bir lisans programından başka bir dört yıllık lisans programına geçiş yapan öğrencinin iki programda geçirdiği toplam öğretim süresi yedi yılı aşamaz. Bu süreler, öğretim süresi beş ve altı yıl olan programlar için dokuz yılı aşmayacak şekilde belirlenmiştir.

Özel Yetenek Gerektiren Programlara Geçiş
- Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarına yatay geçişlerde adayların diğer koşulların yanı sıra yapılacak yetenek sınavına girip başarılı olmaları gerekir.

Başvuru Koşulları
- Yükseköğretim kurumlarının belirlenen yatay geçiş kontenjanları ile başvuru ve değerlendirme takvimi, Yükseköğretim Kurulu internet sayfasında ilan edilir.
- Yükseköğretim Kurulu internet sayfasında ilan edilen ilgili öğretim yılına ait üniversitenin kurumlararası yatay geçiş kontenjanlarına başvurular, Yeditepe Üniversitesi Kurumlararası Yatay Geçiş Başvuru Formuyla Öğrenci İşleri Müdürlüğüne yapılır.
- Öğrencinin kayıtlı bulunduğu programda bitirmiş olduğu dönemlere ait genel not ortalamasının 100 üzerinden en az 60 olması (genel not ortalamasının 4,00 üzerinden en az 1,50 olması) şartı aranır.
- Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte, yatay geçiş yapılmak istenen lisans programının ilgili sınıfına öğrenci kabulündeki taban puana sahip olanların başvurusu, üniversite senatosu tarafından belirlenen esaslar çerçevesinde yurtdışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirilir.
- Yurtdışında öğrenim görülen ve YÖK tarafından tanınan yükseköğretim kurumlarından yatay geçiş yapmak isteyen TC ve KKTC uyruklu öğrencilerin, ÖSYS’den ilgili yılın lisans programları için gerekli taban puanına ya da SAT 1’den en az 1000, ACT’den en az 21 puan almış olması veya Abitur, Fransız Bakaloryası, Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB) ve GCE A Level Sertifikası (en az iki ders), Avusturya Matura Diploması (Matura Reifezeugnis), İtalya Maturita (Diploma di Maturita) belgelerinden birine sahip olması gerekir.
- Gelinen yükseköğretim kurumunda kayıtlı bulunulan son dönemin bitiminden itibaren iki yarıyıldan fazla süre geçmiş olanlar ile bir yükseköğretim kurumundan disiplin cezasıyla çıkarılmış olanların yatay geçiş başvuruları kabul edilmez.
- Kayıt dondurmuş olmak, yatay geçiş hakkından yararlanmaya engel değildir.

Yedek Adaylar
- Madde 8’de belirtilen başarı şartını
a. taşıyan yeterli sayıda adayın olması halinde, kontenjan sayısı kadar yedek aday ilan edilir; belirlenen süre içinde asıl adaylardan başvuru yapılmaması halinde sırayla yedekler çağrılır,
b. sağlayamayan ancak, merkezi yerleştirme puanı, geçiş yapmak istediği lisans programının taban puanına eşit veya yüksek olan adaylar da yatay geçiş başvurusu yapabilir. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları, başarı şartını sağlayan adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan
kontenjan olması halinde değerlendirilir.

Özel Durumlar
- Yurtdışındaki yükseköğretim kurumlarından yatay geçişte öğrencinin anne veya babasının, devlet hizmetinde görevli ise görevinin sona ermesi sebebiyle Türkiye’ye dönmesi, işçi ise kesin dönüş yapması halinde, yabancı dil sınıfı hariç en az bir yıl okumuş ve yıl sonu sınavlarının tamamını başarı ile vermiş olması yatay geçiş başvurusu için yeterlidir. Üniversitenin ilgili yönetim kurulları bu yolla başvuran öğrencileri yurtdışı yatay geçiş kontenjanı kapsamı dışında değerlendirir.
- Türkiye’de hizmet görmekte olan yabancı diplomatların çocuklarının yükseköğretim kurumlarına başvuruları, kontenjan şartı aranmaksızın üniversitenin yönetim kurulu tarafından değerlendirilir. Başvurunun kabul edilmesi halinde her bir öğrenci için gerekli intibak programı hazırlanır.
- Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenen yabancı ülkelerden gelecek o ülkenin uyrukluğunda bulunan yabancı öğrencilerin kontenjanı, yurtdışı yatay geçiş kontenjanlarından bağımsız değerlendirilir.

Yabancı Dil Bilgisi
- Yeditepe Üniversitesinde, adayların yatay geçiş başvurularının değerlendirme işlemlerine alınabilmesi için yukarıda belirtilen koşulların yanı sıra yabancı dil bilgilerinin yeterli olduğunu kanıtlamaları gerekmektedir.
İngilizcelerinin yeterli olduğunu kanıtlamak için adayların,
• üniversitenin eşdeğerliğini kabul ettiği TOEFL (computer based total 213; paper based total 550, ınternet based total 79) ve IELTS (reading en az 6 olmak koşuluyla total 6,5) sınavlarından başarılı olmaları (Bu belgeler, alındıkları tarihten itibaren 2 yıl için geçerlidir.) veya
• uluslararası nitelikte bir İngilizce sınav sonucu sunmayanların, Yeditepe Üniversitesi İngilizce Hazırlık Bölümü tarafından 27 Ağustos 2014 tarihinde düzenlenen İngilizce Yeterlik Sınavına girip başarılı olmaları
gerekmektedir.
Öğretim dili Almanca, Fransızca ve İtalyanca olan programlar için yukarıda sayılan koşullar, ilgili dillerin her biri için ayrıca belirlenir.

Değerlendirme İşlemleri
- Başvuru dosyaları, Öğrenci İşleri Müdürlüğü tarafından ilgili Fakülte Dekanlıklarına gönderilir. Fakülte Yönetim Kurulları tarafından oluşturulan komisyonlar, başvuruları, adayların genel not ortalaması ve yukarıda sayılan diğer ölçütleri dikkate alarak en geç ders ekleme-bırakma süresinin bitiminden önce sonuçlandırır ve Öğrenci İşleri Müdürlüğüne bildirir.

Sonuçların Bildirilmesi
- Kurumlararası yatay geçiş değerlendirme sonuçları, geçerli başvurusu olan tüm adayların isimleri, değerlendirmede esas alınan puanlara göre sıralanmış biçimde ilgili üniversitenin internet sayfasında ilan edilir.