Yatay Geçişler

Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Kurumlar Arası Yatay Geçiş Koşulları

YURT İÇİ YATAY GEÇİŞ
A- BAŞVURU KOŞULLARI
1. Yatay geçişler yükseköğretim kurumlarının aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında ve Yükseköğretim Kurulu tarafından yayınlanan kontenjanlar çerçevesinde yapılır.
2. Yükseköğretim kurumlarının hazırlık sınıfına ve lisans diploma programlarının ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyılına yatay geçişle öğrenci kabul edilmez.
3. Öğrenci başvuru sırasında eşdeğer bir yükseköğrenim kurumunda kayıtlı veya izinli (kayıt dondurmuş) öğrenci statüsünde olmalıdır.
4. Öğrencinin genel not ortalamasının 100’lük not sisteminin kullanıldığı üniversiteler için en az 100 üzerinden 70 veya 4’lük not sisteminin kullanıldığı üniversiteler için en az 4.00 üzerinden 2.70 olması şarttır.
5. İkinci öğretim programlarından birinci öğretim programlarına yapılacak başvurularda bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek başarılı olunması ve belgelenmesi gerekmektedir.
6. Yatay geçiş başvuruları sadece öğrencinin devam ettiği kurumda kayıtlı olduğu sınıfı / dönemi takip eden sınıfa / döneme yapılabilir. Daha alt sınıfa / döneme başvuru yapılamaz.
7. Yetenek sınavı ile öğrenci alan programlara yapılan yatay geçiş başvurularında genel şartların yanı sıra yapılacak olan yetenek sınavından da başarılı olması şarttır.
8. Öğrenci geçiş yapmak istediği programın varsa diğer başvuru koşullarını yerine getirmiş olmalıdır.
9. Yeterli sayıda başvuru olsa bile, kontenjanların akademik gerekçelerle doldurulup doldurulmaması ilgili Bölüm Başkanlıklarının önerisi üzerine ilgili Yönetim Kurullarının takdirindedir.
10. Kurumlararası Yatay Geçiş kontenjanı, izlemiş olduğu program ile başvurduğu programı eşdeğer olan öğrenciler için YÖK ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenen kontenjandır.
11. Yerleştirildiği program ile başvuru yaptığı programın eğitim süresinin eşit olması gerekmektedir.
12. Yerleştirildiği program ile başvuru yaptığı programın, öğretim programının en az %80 oranında uygun olması gerekmektedir.
13. Yatay geçiş başvurusu kabul edilen öğrencilerin, daha önce kayıtlı oldukları yükseköğretim kurumlarında almış oldukları dersler, Bölüm Başkanlığının önerisi ve ilgili Yönetim Kurulu kararı doğrultusunda, yeni programlarına sayılabilir.
14. Açık ve uzaktan öğretimden diğer açık veya uzaktan öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapılabilir. Açık ve uzaktan öğretimden örgün öğretim programlarına geçiş yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının 100 üzerinden 80 veya üzeri olması veya kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme programının, geçmek istediği üniversitenin diploma programının o yıl ki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.
15. Yerleştirildiği programın puan türü, başvuru yaptığı programın puan türü ile aynı değilse; yerleştiği yılda başvuru yaptığı programın puan türünde bir puanının olması gerekmektedir.
16. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi lisans programlarında %30 İngilizce ve %100 İngilizce eğitim veren bölümlere Kurumlararası Yatay Geçiş başvurusunda bulunacak olan öğrencilerin YDYO tarafından yapılacak olan yabancı dil muafiyet sınavına girerek başarılı olması ve başvuru esnasında bunu belgelendirmesi gerekmektedir.
17. Fakültelerin Özel Şartları:
İşletme Fakültesi
Geldiği fakültede dönem derslerinin tamamının %100 İngilizce olması gerekmektedir.
İşletme Fakültesi Yönetim Bilişim Sistemleri bölümüne başvuruda bulunacak olan öğrencilerin aşağıdaki derslerin içeriğine uygun dersleri almış ve başarmış olmaları gerekmektedir.
MIS101 COMPUTER PROGRAMMING I
MIS102 COMPUTER PROGRAMMING II
MIS108 MANAGEMENT INFORMATION SYSTEMS

Siyasal Bilgiler Fakültesi
Geldiği fakültede dönem derslerinin tamamının %100 İngilizce olması gerekmektedir.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi
Geldiği fakültede dönem derslerinin tamamının %100 İngilizce olması gerekmektedir.

Tıp Fakültesi
Tıp İngilizce bölümüne başvuracak olan öğrencinin geldiği fakültede dönem derslerinin tamamının %100 İngilizce olması gerekmektedir.

Hukuk Fakültesi
Geldiği fakültede dönem derslerinin en az %30’unun İngilizce olması gerekmektedir.

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi
Tarih bölümüne başvuracak olan öğrencinin geldiği fakültede dönem derslerinin en az %30’unun İngilizce olması gerekmektedir.

YURT DIŞI YATAY GEÇİŞ
1. Yurtdışında bulunan yükseköğretim kurumlarında öğrenim gören öğrenciler (KKTC dahil) için yurtdışı yatay geçiş kontenjanı belirlenmiş olup o kontenjandan başvuru yapabileceklerdir.
2. Adayın yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın, ön lisans veya lisans diploması vermeye yetkili bir kurum olarak YÖK tarafından tanınması gerekir.
3. Aday, yurt dışında öğrenim gördüğü yükseköğretim kurumunda halen kayıtlı öğrenci statüsünde bulunmalıdır. Bir yılı aşmamış olmak şartıyla, kayıt dondurmuş veya izinli sayılmış olmak yatay geçiş başvurusu yapmak için
engel değildir.
4. Aday, yatay geçiş yapmak istediği yarıyılın başına kadar, hazırlık ve yaz okulu hariç, lisansta en az iki yarıyıl en çok beş yarıyıl, ön lisansta en az bir yarıyıl en çok iki yarıyıl öğrenim görmüş olmalıdır.
5. Adayın, kayıtlı olduğu programda bitirmiş olduğu dönemlerdeki bütün derslere ait genel not ortalaması 100 üzerinden en az 70, 4.00 üzerinden en az 2.70 olmalıdır.
6. Yurtdışında yükseköğrenime başlayan öğrencilerin Üniversite programlarına yatay geçiş başvurusunda bulunabilmesi için ÖSYS puanına veya SAT puanına sahip olmaları gerekmektedir.
7. Yıldırım Beyazıt Üniversitesi lisans programlarında %30 İngilizce ve %100 İngilizce eğitim veren bölümlere Kurumlararası Yatay Geçiş başvurusunda bulunacak olan öğrencilerin YDYO tarafından yapılacak olan yabancı dil muafiyet sınavına girerek başarılı olması ve başvuru esnasında bunu belgelendirmesi gerekmektedir.