Yatay Geçişler

Bahçeşehir Üniversitesi Yatay Geçiş Başvuru Koşulları

1- Yatay geçişler, aynı düzeydeki (eşdeğer) yükseköğretim programları arasında (lisans programlarından lisans programlarına; ön lisans programlarından ön lisans programlarına) yapılır.

2- Lisans diploma programlarının (hazırlık programı hariç) ilk iki yarıyılı ile son iki yarıyıllarına, önlisans diploma programlarının ilk yarıyılı ile son yarıyıllarına yatay geçiş yapılamaz.

3- a) Öğrencinin genel not ortalamasının en az 2.29/4.00 (100’lük not sisteminde en az 60/100) olması gerekir. İstenilen not ortalamasını sağlamakla birlikte, başarısız dersi / dersleri olan öğrenciler de yatay geçiş için başvurabilirler.
b) Yukarıda (a) bendinde belirtilen başarı şartını sağlayamayan, ancak merkezi yerleştirme puanı geçiş yapmak istediği programın taban puanına eşit veya yüksek olan adaylarda yatay geçiş başvurusu yapabilirler. Bu şekilde başvuran adayların başvuruları sadece bu maddenin (a) bendine göre başvuran adayların yerleştirmesi bittikten sonra boş kalan kontenjan olması halinde değerlendirilir.

4- Yatay geçiş müracaatında bulunan öğrencinin bulunduğu öğretim kurumunda halen kayıtlı veya izinli (öğrenci statüsünde) olması zorunludur.

5- Yurtiçindeki herhangi bir yükseköğretim kurumundaki programlardan birine, merkezi yerleştirme ile kayıt yaptırmış olup, kayıt yaptırdığı program Üniversitemizde özel yetenek sınavıyla öğrenci kabul ediyor ise yatay geçiş yapacak öğrencinin Üniversitemizdeki özel yetenek sınavından başarılı olma şartı aranır.

6- Özel Yetenek Sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlardan, merkezi yerleştirme ile öğrenci alan eş değer lisans programlarına yatay geçiş yoluyla geçmek isteyen adayların ilgili puan türünden 180 veya daha fazla puan almış almaları zorunludur.

7- Yurt dışı ve KKTC’deki üniversitelerin özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan programlarında öğrenimine başlayan öğrenciler yatay geçiş başvurusunda bulunamazlar.

8- Açık ve uzaktan öğretimden başvuru yapılabilmesi için, öğrencinin öğrenim görmekte olduğu programdaki genel not ortalamasının en az 3.15/4.00 (100’lük sistemi kullanan programlar için en az 80/100) veya üzeri olması ya da kayıt olduğu yıldaki merkezi yerleştirme puanının geçmek istediği programın o yılki taban puanına eşit veya yüksek olması gerekir.

9- İkinci öğretim diploma programlarından başarı bakımından bulunduğu sınıfın ilk yüzde onuna girerek bir üst sınıfa geçen öğrenciler birinci öğretim diploma programlarına yatay geçiş yapabilirler.

10- Üniversitemiz lisans programlarında öğretim dili İngilizce olduğundan, yatay geçiş başvurusu kabul edilen öğrencilerin; Üniversitemizce yapılacak olan ingilizce dil yeterlilik sınavının %60’ından (Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü için %80 ninden )başarılı olmak, Uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarından (TOEFL- (PBT-537) (IBT-74) veya IELTS-6) puan almak.

11- Öğretim dili İngilizce olan herhangi bir üniversitenin programından üniversitemize yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler; İngilizce hazırlık sınıfından veya hazırlık sınıfı sonunda yatay geçiş yapmak istedikleri takdirde kendilerinden İngilizce dil yeterlilik belgesi istenir. Eğer öğrenci ÖSYM tarafından yerleştirildiği İngilizce öğrenim veren programda en az bir yarıyıl okumuş ise yeterlilik belgesi istenmez. Yeterlilik belgesi istenen adaylar, geçerli İngilizce dil yeterlilik belgesini başvuru sırasında sunmak zorundadırlar.

12- Yurt dışından yapılan başvurularda, öğrencinin yurt dışında öğrenim gördüğü Yükseköğretim Kurumunun ve eğitimin yapıldığı programın Yükseköğretim Kurulu tarafından tanınırlığının olması gerekir.Yurt dışında öğrenim görülen kurumun tanınıp tanınmadığına ilişkin http://www.yok.gov.tr internet adresinden veya Denklik Bilgi Edinme, YÖK Başkanlığı Bilkent/ Ankara adresinden bilgi almaları gerekmektedir.

13- YGS/LYS sonuçlarına göre takip eden yıl için de Yurtdışında öğrenime başlayan ve YÖK tarafından tanınırlılığı olan yükseköğretim programlarından Üniversitemize yatay geçiş yapmak isteyen adayların ÖSYS sonucu veya aşağıda belirtilen muadil sayılan belgeler istenmektedir. Bu adayların yurtdışında öğrenime başladıkları yılda ÖSYS’ye girmiş olmaları, ön lisans programları için YGS’de ilgili puan türünde 140 veya daha fazla, lisans programları için LYS’de ilgili puan türünden 180 veya daha fazla puan almaları gerekmektedir.
-SAT1 (Minimum 1000 puan)  ACT (Minimum 21 puan)  Abitur  Fransız Bakaloryası  GCE A Level Sertifikası (Minimum 2 ders)  Uluslararası Bakalorya (International Baccalaureat IB)  Avusturya Matura Diploması ( Matura Reifezeugnis)  İtalya Maturita Diploması (Diploma di Maturita)

14- Kurumlar arası yatay geçiş yolu ile kayıt yaptıran öğrenci, sonra ki akademik yıllarda kurum içi yatay geçiş için başvuru yapamaz.